Dammen in Zuid-Azië 

      

 

(Foto E. van Dusseldorp: Dammen in Bangkok)

In meer dan de helft van de wereld is men bekend met het damspel. Een complete verzameling van alle damvariëteiten in de wereld lijkt niet te bestaan, al heeft de Franse programmeur Jean-Bernard Alemanni een aardige pagina ontwikkeld die bestaat uit een wereldkaart en een beschrijving van de diverse varianten. Mijn bescheiden bijdrage hieraan was het helpen inkleuren van het Arabisch schiereiland en Thailand.

Thailand is een verhaal apart. Het spel lijkt daar populairder dan waar ook ter wereld. Haast op iedere straathoek, maar ook in de (openlucht-)winkels, wordt gespeeld. In Bangkok, maar ook in de kleinere badplaatsen 1000 kilometer zuidwaarts. Honderdduizenden, vooral jonge, dammers spelen het spel regelmatig.

Het wekt verbazing hoe het damspel in Thailand terecht is gekomen. Dit grote land, het voormalige Siam, is in tegenstelling tot bijna alle andere Aziatische landen nooit gekoloniseerd geweest. Moet de geschiedenis van ons spel niet worden herschreven?

De regels van het Thaise dammen wijken af van de andere bekende damvariëteiten. Er wordt op een 8x8 bord gespeeld en beide spelers beginnen met acht schijven op de velden 1 t/m 8 en 25 t/m 32. De schijven gedragen zich op een Angelsaksische manier: achteruitslaan mag niet en meerslag gaat niet voor. De Thaise dam is, net als bij het internationale 10x10 spel, een dam die hele diagonalen mag bestrijken. Een lange dam dus. Er is een belangrijke beperking: de dam moet halthouden achter HET LAATSTE STUK (schijf of dam) dat geslagen kan worden. Als men deze unieke regel zou toepassen op het internationale 10x10 dammen, dan zou een 2x1 dammeneindspel winnend zijn door bijvoorbeeld de vangstelling 1/6 of 45/50 op te bouwen. Hoe zat het ook alweer met de discussie over remisebeperking?

Zie ook de tweede link op de rechterhelft van deze pagina: mijn pseudo-pleidooi voor het invoeren van de Thaise dam bij 10x10 internationaal.

 

India organiseert het vierde Aziatisch damkampioenschap!
4th Asian Draughts Championship, Chandigarh (INDIA) November 19 to November 23, 2003.
Uitslag / Results

Foto's / Photographs

Dammen in Thailand
Draughts in Thailand

Dammen in India
International draughts in India

Dammen in Bangladesh
International draughts in Bangladesh

Dammen in Nepal
International draughts in Nepal

Dammen in Bhutan
International draughts in Bhutan

Dammen in Sri Lanka
Draughts in Sri Lanka

Dammen in Laos
Draughts in Laos

Dammen in Indonesië
Draughts in Indonesia

Dammen op de Filippijnen
Draughts on the Philippines


Dammen in China
Draughts in Chine
 

Wereldkaart van J.-B. Alemanni


Terug naar Erics damsite

Back to main page (English)

Retour (Français)

Zurück (Deutsch)

Página anterior (Español)

Voltar atrás (Portuguesa)

Bai bek (Papiamento)

Ritorno (Italiano)

Powrót (Polski)

Возврат к главному меню

Ērika dambretes saits

Eriko šaškių svetainė

ถอยห่างที่ห

   © Eric van Dusseldorp, Utrecht, 2002