Vondsten van de computer
           

 


Het digitale stuk onbenul dat men ook wel 'computer' pleegt te noemen ziet soms dingen waar het menselijk brein totaal geen acht op slaat.  

Wanneer het stalen ros wordt ingeschakeld om een juist beindigde partij op gemiste kansen te onderzoeken, komt het soms met briljante offers en nog nimmer vertoonde combinaties. Deze worden dan klinisch en zonder enige vreugde aan de verbijsterde dammers getoond. 

"Totaal niet opgelet" en "nooit eerder gezien" zijn dan steevast de reacties. Want als een slagzet of offerwending niet voorkomt in het Prismaatje van Keller, 'Dammen met Koeperman' of het 'Damboek voor beginners' van Leen de Rooij, dan wordt het al gauw lastig. Een computerpogramma als Truus of Flits is wars van typezetjes en kijkt gewoon of er winst in zit. En zo kan het gebeuren dat, wanneer een (top)dammer voornamelijk kijkt naar bekende slagsystemen van zo'n 5 tot 10 zetten diep, Truus of Flits doodleuk met een verrassende twee- of driezetter komt. 

Ik ben bezig een verzameling op te zetten van typische 'Truus'- (of Frits-)vondsten. Geen standaardcombinaties die gemist worden, maar juist de wendingen die een hoog h-kan-dat-ook-nog-gehalte hebben. Dit kan dan een leerzame pagina worden voor dammers die zich, voor ze aan een toernooi beginnen, nog even op scherp willen zetten. De meeste vondsten zijn eerder gepubliceerd in Damnieuws.

Overigens kunt u analyseversies van Truus en Flits bestellen bij de KNDB (www.kndb.nl), Bondswinkel. 

 

 

 

Een voorbeeld van een typische computervondst. H. Meijer - A. Bercot (Cannes, 2002). Meijer vervolgde met 31-27. Letterlijk geen mens kijkt naar 31-26. Na het gedwongen verloop kan zwart zich nog taai verweren met het dubbeloffer (14-20), maar wit wint in alle varianten.

 

Deze is ook mooi. B. Ramdien - H.Elenbaas (Bondscompetitie 2001-2002).
In deze doodnormale stand werd (20-25) gespeeld. Wie kijkt er dan ook naar (29-33)?
Een wending om te onthouden!

Computervondsten 1 t/m 20
Computervondsten 21 t/m 40
Computervondsten 41 t/m 60
Computervondsten 61 t/m 80
Computervondsten 81 t/m 100
Computervondsten 101 t/m 120

Computervondsten 121 t/m 140
Computervondsten 141 t/m 160
Computervondsten 161 t/m 180
Computervondsten 181 t/m 200

Computervondst in de opening

Computer tegen mens

Computer tegen computer

Wat is het sterkste computerprogramma? 
Truus, Flits, Buggy, Damage, Dios of Dam 2.2.?
Is het duurste programma ook het beste?
De Fransman J.B. Alemanni heeft alle toernooitabellen uit het recente (toernooi-)verleden voor u verzameld. Oordeel zelf. Klik hier.

 


Terug naar Erics damsite

Back to main page (English)

Retour (Franais)

Zurck (Deutsch)

Pgina anterior (Espaol)

Voltar atrs (Portuguesa)

Bai bek (Papiamento)

Ritorno (Italiano)

Powrt (Polski)

Возврат к главному меню

Ērika dambretes saits

Eriko akių svetainė

   Eric van Dusseldorp, Utrecht, 2002