Computer tegen mens

De volgende (sneldam-)partijen zijn gespeeld in 1992 in Frankrijk. De duels van computerprogramma Truus tegen Tsjizjow zijn 'oefen'partijen, de overigen komen uit het kwalificatietoernooi voor het (officieuze) WK sneldammen 1992.
Van de wereldtop wist alleen Gantwarg iets te bereiken (schijfwinst, maar geen partijwinst). Oordeel zelf.

1

Truus - A. Tsjizjow   2-0

 

In deze partij verliest de wereldkampioen in een stand waarin hij iets wil bereiken tegen wits wat verzwakte korte vleugel. Een verkapt zetje van Weiss bleek hiertegen de remedie.

2

Truus - A. Tsjizjow   1-1

 

Tsjizjow bereikt slechts met de grootst mogelijke moeite remise. De manoeuvre 26-21 (17x37) 28x6 en de gevolgen daarvan (in een soortgelijke stand) zijn uitgebreid aan de orde gekomen in een tweetal Volkskrantrubrieken van Ton Sijbrands.


3

Truus - A. Schwarzmann   1-1

 


4

A. Mogiljanski - Truus   0-2

 

 


5

A. Gantwarg - Truus   1-1

 

Eindelijk echte problemen voor Truus, die in het middenspel een schijf achter komt. Opmerkelijk is, dat zij vrij gemakkelijk een schijf laat lopen, ten gunste van compensatie (het hangende stuk op 40). Toch lijkt me dat de stand na de schijfwinst gewonnen moet zijn voor wit. 


6

Truus - N. Samb   2-0

 

 


7

Truus - R. Clerc   1-1

 


8

Truus - A. Gantwarg   1-1

 

 


In de mens-machine match uit 2001:
N. Samb - Buggy Computer (een sterk Frans programma van Nicolas Guibert) liet de Afrikaan in de eerste partij zien hoe je een computerprogramma moet aanpakken. Toch won Samb uiteindelijk slechts met de grootst mogelijke moeite de tweekamp, de walk-over in onderstaand duel ten spijt.


9

N. Samb - Buggy Computer   2-0

 

Hier volgen de tien partijen van de match Flits-Krajenbrink, die tijdens Ordina Open (juli 2002) werd gespeeld. De tweekamp eindigde in een opzienbarende 13-7 overwinning voor het digitale ros. Gelukkig bleek het damprogramma niet geheel onfeilbaar: de vijfde partij was duidelijk gewonnen voor Johan Krajenbrink. Na enkele nonchalante voortzettingen van de mens liep het toch nog -zelfs gelijkwaardig- remise.

Het derde computerprogramma ter wereld (Maastricht 2002, achter Dam 2.2. van Harm Jetten en Dios van Chris JurriŽns) wint dus van de 's werelds derde dammer (Moskou, 2001). 
Is de beste speler ter wereld nog wel een mens?


10

Flits - J. Krajenbrink   1-1

 


11

J. Krajenbrink - Flits   1-1

 


12

Flits - J. Krajenbrink   2-0

 


13

J. Krajenbrink - Flits   1-1

 


14

Flits - J. Krajenbrink   1-1

 


15

J. Krajenbrink - Flits   1-1

 


16

Flits - J. Krajenbrink   1-1

 


17

J. Krajenbrink - Flits   0-2

 


18

Flits - J. Krajenbrink   2-0

 


19

J. Krajenbrink - Flits   1-1

 

Terug naar Vondsten van de computer