Elektronisch dambord een succes

 

Eric van Dusseldorp 

 

 

Elektronische borden, het is de nieuwste hype op damgebied.

 

Zo’n tien jaar geleden was het bijzonder dat men een partij kon naspelen op internet. Notaties werden ingevoerd in een applet en de kijkers thuis konden door simpele muisklikken een diagrammetje laten bewegen. Zo gaat het trouwens nog steeds.

Maar het waren partijen die in de regel al een dag eerder waren gespeeld. De uitslag was reeds bekend dus de spanning was er al van af.

 

Later werd het mogelijk om partijen ‘semi’-live na te spelen. Tijdens de partijen worden dan de zetten ingevoerd, meestal zo’n vijf tot tien tegelijk maar soms ook maar een of twee, en vervolgens ‘ge-upload’ naar de toernooiwebsite. Dat gebeurde nog op het afgelopen Nederlands Kampioenschap. Liefhebbers kunnen de duels dan thuis redelijk volgen, tijdens de partijen een computerprogramma erop loslaten en met elkaar erover communiceren via internet. 

 

Leuk, maar het kan nog leuker met de elektronische damborden die, gekoppeld aan een speciaal soort digitale klokken, het zelfs mogelijk maken om spectaculaire tijdnoodduels te volgen. Ze werden min of meer geďntroduceerd bij de grootmeesterachtkamp in het Gelderse Doorwerth. Na afloop van het toernooi bleek evenwel dat niemand ook maar een zet live had kunnen volgen: de organisatie had geen rekening gehouden met de ‘firewall’ van het hotel…

 

Bij het aan de gang zijnde wereldkampioenschap zijn de borden wel een succes. Er zijn soms wat haperingen omdat het systeem bij snelle slagenwisselingen niet altijd ‘begrijpt’ wat er gebeurt. En er was een ‘dipje’ toen de programmeur een kleine verbetering wilde aanbrengen. Maar in plaats van dat het beter ging, werkte er opeens niets meer en bleven de internetters een ronde lang verstoken van live-duels. Gelukkig was de back-up van de vorige dag nog beschikbaar zodat alles weer snel in de oude staat kon worden hersteld.

 

Het volgen van deze live-duels, bij het WK zijn het er tien tegelijk, is verslavend en er zijn nogal wat dammers die op kantoor meer oog hebben voor de dampartijen dan voor het werk waarvoor ze zijn aangenomen. Het gaat ook zo gemakkelijk, als de baas eraan komt is een simpele muisklik voldoende om het scherm met de damborden tijdelijk weg te drukken.

 

Het spannendste van het live volgen van een partij is natuurlijk de tijdnoodfase.

 

Zwart: Jeroen van den Akker – Wit: Kees Thijssen

 

 

 

 

Diagram. De Nederlands kampioen had het bord grotendeels in handen en de beste kansen. Er resteerden hem echter slechts 10 seconden voor 6 zetten en dat was zichtbaar op het beeldscherm. De internetters hielden hun adem in. Omdat je met dezelfde hand waarmee gezet wordt de klok moet indrukken, is er per zet minimaal een seconde nodig. Zou Kees het halen? Het beeld kwam niet meer in beweging. Wat was er gebeurd? Na verloop van tijd verscheen ‘1-1’ op het scherm. Thijssen had remise aangeboden en Jeroen van den Akker, in de damwereld bekend als een lieve jongen, had het voorstel geaccepteerd.

 

Kees Thijssen werd dus gespaard, maar volgens sommigen had diezelfde Jeroen van den Akker in de achtste ronde wel wat harder mogen optreden.

 

Zwart: Igar Mikhalchenko – Wit: Jeroen van den Akker

 

 

 

Diagram. De jonge Wit-Rus had hier nog acht seconden voor zeven zetten en dat had hij met enig beleid niet mogen redden. Met een enkele schijnbeweging, eventueel een gekke of zelfs verliezende zet van de witspeler zou het pleit snel beslecht zijn. Maar Van den Akker was weer te lief voor zijn tegenstander. Tot verbijstering van de internetters volgde 44. . ., 8-12; 45. 32-28, 23x32; 46. 42-37, 31x42; 47. 47x27, 12-17; 48. 27-21, 18-23; 49. 29x18, 20x40; 50. 45x34, 26-31; en zwart had nog zegge en schrijve 1 seconde over. Het liep remise.

 

Zwart: Auke Scholma – Wit: Kees Thijssen

 

 

 

Diagram. Veteraan Scholma had geen medelijden en liet zien hoe het wel moet. Thijssen had nog acht seconden voor evenzovele zetten en dat ging niet. 43. 41-36, 19-23; 44. 30x19, 23x21; 45. 19-13, 20-24; 46. 13x11, 16x7; 47. 36-31, 15-20; 48. 33-28, 7-11; 49. 28-23 vlag!

WK-partijen zijn live te volgen op http://www.wkdammen2007.nl

 

Terug naar damrubrieken