Traditionele kerstoploswedstrijd

Eric van Dusseldorp


Ook dit jaar organiseert de Kring voor Damproblematiek (KvD) een kerstoploswedstrijd voor alle dammers in Nederland. Het is traditie dat een bekende Nederlandse problemist vier eigen, ongepubliceerde composities ter ontleding aanbiedt en dat is dit jaar niet anders. Arjen Timmer, met zijn tweeŽntwintig jaar een van Nederlands jongste problemisten, is dit keer aan de beurt. Wat achtergrondinformatie over een problemist die voor het voetlicht wordt gehaald, is altijd aardig.

Op tienjarige leeftijd kwam Arjen in aanraking met het damspel via Aldert van Eck en het schooldammen in Lunteren. Op de plaatselijke damvereniging DES Lunteren werden de ins en outs van het damspel verder bijgebracht, ook door het volgen van trainingen op de regionale damschool Zuid-West Veluwe. Daar werd hij ook gestimuleerd, door onder anderen Johan Krajenbrink, om door te gaan met zijn creatieve uitingen op het dambord. Ook in de begintijd bezorgde Arjen zijn medeleerlingen al vele hoofdbrekens.

Via het Startersconcours van de Kring voor Damproblematiek in 2004 kwam Arjen definitief in aanraking met de damproblematiek. Onder begeleiding van met name Arne van Mourik ontwikkelde hij zich tot partijproblemist. Arjen heeft dus een voorliefde voor composities met natuurlijke standen. Hierdoor zijn zijn werkstukken ook geliefd bij partijspelers. En een partijspeler, dat blijft Arjen ook. Hij speelt momenteel al voor het tweede jaar op rij met zijn eigen vereniging DES Lunteren in de Ereklasse!

Arjen is in staat geweest om in alle composities een `partijstructuur` te verwerken met verschillende soorten `problematiekstijlen`. De eerste compositie, 6 schijven tegen 6 schijven, wordt door subtiel spel, door middel van actie en tegenactie beslist in het voordeel van wit. Het motiefje eindigt in een zogenaamde tang. In de tweede compositie, van 8 schijven tegen 8 schijven, loopt de zwarte centrumaanval in de messen van de witte omsingeling. Let u op de aanwezige schijnoplossing, die dus de auteursoplossing niet is! In de derde compositie, 9 schijven tegen 9 schijven, heeft zwart zojuist 23-29? gespeeld. Dit lijkt tot winst voor zwart te leiden, maar wit kan verrassend toeslaan! Uiteindelijk blijft er een eindspel op het bord over dat eindigt in een blokkade op de trictrac. De vierde compositie bleek na controle een arrangement te zijn van een compositie van de illustere Jan Scheijen (gemaakt in 1964). Wit combineert vernietigend naar winst, waarbij de witte dam alle resterende zwarte schijven van het bord slaat. De Kring voor Damproblematiek wenst u veel plezier met oplossen!

Ook als niet alle ontledingen gevonden worden kan men bevindingen insturen en meedingen naar de beschikbaar gestelde prijzen. De Problemist richt zich namelijk niet alleen op ervaren oplossers, maar ook op beginnende oplossers en problemisten.

Voor de winnaars zijn acht exemplaren van het boek Kleine schuifdwangproblemen van auteur Arie van der Stoep in combinatie met acht jaarabonnementen op De Problemist voor 2011 ter beschikking gesteld. Oplossingen dienen voor 15 januari 2011 te worden ingezonden naar A. Schokker, Lomondlaan 18, 1060 PL Amsterdam. E-mail: zaschokker@hotmail.com

 

 

 

 

Terug naar damrubrieken