Nooit meer dammen

Door Eric van Dusseldorp 

 

Het is een veel voorkomend fenomeen in de damwereld: een speler die beweert voor altijd te stoppen met dammen. Meestal ligt een slecht toernooiresultaat daaraan ten grondslag en keert zo iemand na verloop van tijd wel weer terug.

Zo kondigden de beide hekkensluiters van de twee afgelopen NK’s (algemeen en vrouwen) aan hun damcarričre definitief te beëindigen, maar er is niemand die hen gelooft. De dame is zelfs alweer gesignaleerd bij een sneldamtoernooi waar zij haar vader versloeg en in de barrage nog een keer…

Een bekende échte stopper met dammen is Cor Hofstee, van dezelfde damgeneratie als Jannes van der Wal, Rob Clerc en Hans Jansen en destijds niet zwakker dan deze drie. Hij hield ermee op en is sindsdien nergens in de damwereld meer gesignaleerd.

Nog bekender is de Fransman Pierre Ghestem, die in 1946 wereldkampioen werd. In 1948 werd hem de wereldtitel ontfutseld door de Nederlander Piet Roozenburg, waarna hij is gaan bridgen en ook in die spelsoort wereldkampioen werd. Veertig jaar later kwam uw redacteur hem tegen tijdens een damtoernooi in Cannes, waar hij als toeschouwer aanwezig was. Hij stelde zich voor als Pierre Ghestem, de wereldkampioen van 1946, maar ik wilde graag weten of hij het echt was. Ik liet hem een damprobleem van mij zien (zie diagram) en zei erbij dat ik pas geloofde dat hij Ghestem was, als hij het probleem binnen een minuut zou oplossen. Maar zo lang had de grootmeester er niet voor nodig. Al na tien seconden liet hij de winst zien…Ook definitief gestopt is een dammer uit Amsterdam Zuidoost met de Surinaamse achternaam Nooitmeer. Hij schreef zich in voor het VAD Paastoernooi van 1991, maar liet na enkele nederlagen verstek gaan. De toernooiorganisatie belde hem op. Het gesprek verliep ongeveer als volgt: “Tuut” “Nooitmeer” “Mijnheer Nooitmeer, met de organisatie van het Paastoernooi, wanneer komt u weer dammen?” “Nooit meer” en opgehangen.

Terug naar damrubrieken