Goedmoedige reus uiteindelijk geveld

door Eric van Dusseldorp

In Ivoorkust, Afrika, was het al een tijdje bekend. Ergens in een dorpje aan een rivier woonde een boomlange kerel, misschien wel twee meter lang, met een vervaarlijk afro-kapsel. Zijn naam: Jol Atse. Hij zat vaak langs de kant van een zandweggetje, met een lemen dambord en coladoppen. Iedereen mocht tegen hem spelen, maar al sinds mensenheugenis kon niemand van hem winnen. Dankzij een sponsor kon hij zijn tegenstander een leuk aanbod doen: win ik van jou, dan ontvang ik een kleine inzet. Win jij van mij, dan ontvang jij omgerekend 10.000 dollar. Honderden spelers namen de uitdaging aan, maar zonder succes en de dammer kon leven van alle inzetten.

Stuur hem naar het Afrikaans kampioenschap, dan zien we wat hij cht waard is, riep iemand en aldus geschiedde. De internationaal onbekende Atse deed mee en tot ieders verbazing maakte hij zijn faam waar door ongeslagen Afrikaans kampioen te worden, vr gerenommeerde spelers als Samb, Ndjofang en Ba. Het leverde hem plaatsing op voor het WK in het Russische Ufa. Ja, en toen moest het verhaal van die goedmoedige reus, die coladoppendammer, maar eens uit zijn. Maar het tegendeel gebeurde. Waar topspelers als Baljakin, Meurs en Valneris in de voorrondes bleven steken, plaatste de Afrikaan zich ongeslagen voor de allesbeslissende finale, met de wereldkampioenen Georgiev, Schwarzman en Tsjizjov.

Nu moest het toch maar eens afgelopen zijn met deze dammer, die nog nooit van Ghestem, Roozenburg en Van der Wal had gehoord. Maar het was nog niet voorbij en na enkele rondes nam Atse zelfs de leiding. Getmanski diende zich aan als tegenstander. Deze broodmagere en timide Rus moest welhaast het volgende slachtoffer zijn van de fysiek en mentaal superieure Atse. Maar het liep anders.

 

Wit: J. Atse Zwart: A. Getmanski

Wit aan zet moet rekening houden met (12-18) maar ook met (11-17), (13-18). Een goede remedie is 42-37!. Atse speelde echter 40. 39-33?... Plots volgde 40 12-18!; en nu zag hij dat het geplande 42-37-31 niet kan vanwege (7-12!) 16x18 (13x22) 45-40 (25-30!) en zwart wint. Wit verloor een schijf en de partij. De reus was geveld en zou niet meer opstaan. Atse verloor nog drie partijen en werd achtste. Maar de damwereld is nog niet van hem af.

Terug naar damrubrieken