Dampromotor Jo Geuke overleden

Door Eric van Dusseldorp

 

Vorige week overleed op 89-jarige leeftijd de bekende dampromotor uit Assendelft Jozef (Jo of ook Joop) Geuke. Zijn verdiensten voor de damsport zijn in een kleine rubriek eenvoudigweg niet goed op te sommen, maar het bekendst was hij ongetwijfeld als organisator van het jaarlijks terugkerende jeugdkerstdamtoernooi in zijn woonplaats, een traditie die hij maar liefst meer dan 30 jaar in stand hield.

Harm Wiersma noemde hem zelfs Nederlands grootste dampromotor. Een wel heel genereuze omschrijving, maar het is tekenend dat nog niemand het lef heeft getoond om zijn vinger op te steken en dit in twijfel te trekken. Het kan ook anders worden geformuleerd: had ieder dorp, iedere gemeente, iedere stadswijk een Geuke, dan had het Nederlandse damleven er qua aantal spelers een stuk florissanter uitgezien dan nu…

Van Geuke is bekend dat hij de organisatie van ‘zijn’ kerstdamtoernooi grotendeels alleen deed. Zo stapte hij op de fiets en bezocht de plaatselijke winkeliers met het verzoek om het evenement met een klein bedrag of wellicht in natura wat te sponsoren. Het is niet goed voorstelbaar dat iemand tegen hem nee durfde te verkopen en dat gebeurde dan ook zelden.

Geuke was zelf een bescheiden dammer met een rustige speelstijl. Hij ruilde liever achter- dan vooruit en dat kwam hem op een gegeven moment zelfs op een soort officieus wereldrecord te staan: tegen P. Moerenhout kwam hij in Brunssum, 1990, liefst 23 tempi achter. Hij speelde graag op een zetje en laat nu net zijn laatste officiële partij in 2014 in een kleine combinatie zijn geëindigd.

Wit: S. Rompa – Zwart: J. Geuke

In de diagramstand volgde 29…, 34-40; 30. 35x44, 23-28; 31. 32x14, 3-9; 32. 14x3, 12-17; 33. 3x21, 26x50; en de 88-jarige kon een aantal zetten later met de overwinning worden gefeliciteerd. Later kreeg hij te horen dat het ook iets makkelijker had gekund: (23-28) 32x14 (13-19) 14x23 (12-18) et cetera.

Terug naar damrubrieken