Dammen in Sri Lanka

International draughts in Sri Lanka 

      

 


In Sri-Lanka wordt voornamelijk op de 144 velden gedamd, maar met dezelfde regels als het internationale spel. Op zijn website roept Thushara Wickramasinghe zijn landgenoten op om van het 12x12 bord over te gaan op het 10x10 internationale bord. Of het veel opgeleverd heeft?

Volgens Wickramasinghe is het Srilankaanse 12x12 spel langzaam aan het verdwijnen. Linda Schnieders, manager van DamZ, de aan de KNDB gelieerde website voor jeugddammers, liep onlangs stage op het eiland. Ze kwam het spel toch tegen en speelde zelfs enkele partijen tegen Srilankanen. Zie de foto's.

De enige dammer uit Zuid-Azi die ooit (in de jaren zeventig) enkele toernooien in Europa heeft gefrequenteerd, is Don Kandane uit Sri Lanka. Er zijn veertig partijen van Kandane bewaard gebleven, die alle terug te vinden zijn in Turbo Dambase van Klaas Bor.

Op het winnen van een partij heeft men Kandane nooit kunnen betrappen. Zijn finest hour beleefde hij in 1976 tijdens het WK. Grootmeester Hans Jansen, zijn tegenstander, deed wat hij kon, maar verder dan een drie-om-n dammeneindspel kwam hij niet. Jansen probeerde nog wat, maar de man uit het voormalige Ceylon hield zich knap staande.

Don Kandane - Hans Jansen, WK 1976

Uitslag: 1-1


 

 

Sri Lanka was uitgenodigd om deel te nemen aan het 1e Zuid-Aziatische ploegenkampioenschap (2003), maar kwam niet opdagen.

 

De website van Thushara Wickramasinghe
The site of Thushara Wickramasinghe

 

Terug
Back
   Eric van Dusseldorp, Utrecht, 2002/2003