De Thaise stille kracht: het spokende toetsenbord

Ergens in het begin van april 2020 (nee, het is geen 1 aprilgrap) kon ik, in mijn condo in Jomtien, opeens mijn laptop niet meer opstarten. Vervelend, want er stond veel op. Ik ging naar de grootste elektronicazaak van Pattaya, Thailand, en men ging aan de slag. Na een minuut of tien was het duidelijk dat het niet lukte en men adviseerde mij om met de pc naar een meer gespecialiseerd bedrijf in Bangkok te gaan, 160 kilometer verderop. Nou, daar was ik blij mee. Toen ik mijn apparaat weer inpakte en de winkel wilde verlaten, riep opeens iemand me. Op een andere plek in het gebouw was er een man, zei hij, die mijn laptop heel misschien kon repareren. Ik ging ernaartoe. 

Verwilderd mannetje

Ik trof een oud, wat verwilderd en onverzorgd mannetje aan dat volgens zijn zeggen wel raad wist met mijn laptop. Hij leek me niet echt een groot licht op het gebied van moderne elektronica, maar wat had ik voor keus. Hij was even ergens mee bezig, maar zei dat ik na zo’n anderhalf uur wel terug kon komen. Hij zou de reparatie dan misschien wel klaar hebben. 

Ik ging wat wandelen in de stad en at ergens een ijsje. Na anderhalf uur was ik terug, maar de kennelijke expert was nog niet aan de klus begonnen. Echter de volgende dag zou het volgens hem klaar zijn. Met de moed in de schoenen ging ik naar huis om na een nachtje slapen weer in zijn kleine toko te zijn. En inderdaad, tot mijn vreugde ging het apparaat na het drukken op de opstartknop aan en alles werkte weer. Blij keerde ik huiswaarts.

W verandert in ZV

Een paar dagen later kroop ik ‘s ochtends achter het toetsenbord en… wat krijgen we nou? De W was in een ZV veranderd, met andere woorden een Z was op de plaats links van en over de W gekomen. Had ik al die tijd, en dan heb ik het over enkele jaren, op een QZVERTY-toetsenbord getypt, zonder iets te merken? Of had het mannetje mijn toetsenbord stiekem verwisseld of alleen de knop met de letter W in een met ZV? Ik begon aan mijzelf te twijfelen, maar liet het er even bij. Met de andere toetsen leek niets aan de hand te zijn.

Ongeveer een week later, het was 12 april, zette ik mij ‘s ochtends weer achter mijn laptop. “Krijg nou de ...”, was mijn eerste reactie. De punt was veranderd in een loepzuivere dubbele punt. En nee, geen vlekje, maar een identieke punt boven de bestaande. En nee, ik ben geen blindtypist, ik merkte het meteen op toen ik de eerste punt van de dag wilde tikken. 

Spokend toetsenbord

Vervolgens zag ik nog iets veel vreemders, namelijk een haarscherp vraagtekentje, links op de plaats van de M en er half overheen, een beetje zoals de Z over de W. En de A was raar gaan doen, evenals de O. Mijn toetsenbord was aan het spoken! Ik maakte er een foto van, zie afbeelding 2. (Afbeelding 1 is een internetfoto van het type keyboard dat ik had, niet 100%, maar vrijwel hetzelfde.)

Omdat de A ‘in beweging’ leek richting de Q, maakte ik precies een week later weer een foto. En de A was weer een stukje in de richting van de Q gegaan. Zie afbeelding 3.

Verfransen naar azerty

Ik plaatste het verhaal op Facebook, ik heb daar 1100 ‘vrienden’, maar werd uitgelachen. Toch was er één heel zinnige reactie. Mijn toetsenbord is aan het verfransen, was het nuchtere antwoord, alsof dat zomaar kan gebeuren. Maar het klopte inderdaad. Er waren letters die op het Franse azerty-toetsenbord staan in de plaats gekomen van de Nederlandse. 

Is dit de Eureka van het mysterie? Nou nee, het is hooguit een deeloplossing. Met veel fantasie zou je kunnen denken, dat mijn keyboard eerst ‘Frans’ was, om vervolgens door de fabrikant te zijn overgespoten naar ‘Nederlands’. Door slijtage, waar op mijn pc overigens nauwelijks sprake van is, zouden de ‘Nederlandse’ letters eraf zijn gegaan en zouden de ‘Franse’ weer naar boven zijn gekomen. Maar dat verklaart nog niet de loepzuivere 1-op-1 veranderingen op mijn toetsenbord, soms binnen een dag, soms in maanden. 

Twee identieke Q’s

Want dat laatste is er gebeurd met de A richting de Q. Zie de foto van 10 januari 2021, afbeelding 4. Ik heb nu twee totaal identieke Q’s, de minst gebruikte letter Nederlandse letter op misschien de Y na, op mijn toetsenbord. Overigens verschijnt, als ik de onderste Q intik, gewoon de A op het beeldscherm.

En er is meer in beweging: de O deed vreemd, maar is (vrijwel) weer terug bij af. De M is bezig te verdwijnen en de letters U, D en G beginnen een beetje raar te doen. 

Stille kracht

Maar wat is het nu? Een grap van mij? Op mijn erewoord niet. Een mechanisch proces dat ik nog niet kende? Ik kan me het niet voorstellen. Of de Thaise stille kracht in een moderne tijd? Ik houd het, zonder tegenbericht, op het laatste.
Afbeelding 1. Ongeveer mijn toetsenbord voor de reparatie (internetfoto).

 

Afbeelding 2. Het toetsenbord op 12 april 2020.

Afbeelding 3. Het toetsenbord op 19 april 2020.


 

Afbeelding 4. Het toetsenbord op 10 januari 2021.


Afbeelding 5. Een Frans azerty-toetsenbord.