Dammen in Thailand

International draughts in Thailand 

      

 

(Foto E. van Dusseldorp: Dammen in Bangkok)

In Thailand wordt fanatiek gedamd, veelal  in de openlucht. Het spel wordt gespeeld op het 8x8 veldenbord met 8 stukken voor elke kleur in de beginstand. Zwart begint (in de praktijk: Heinekendop begint). De stukken bewegen zich op de Angselsaksische wijze: achteruitslaan mag niet en meerslag gaat niet voor.

Interessant is de Thaise dam. Deze wijkt zowel af van het slappe checkers-dammetje als van de oersterke internationale dam. De Thaise dam is een lange dam, maar moet moet halt houden direct na het stuk dat geslagen wordt.

In de discussie over remisebeperking in het internationale 10x10 dammen is die laatste eigenschap van de Thaise dam interessant: een 2-om-1 dammeneindspel is gewonnen voor de meerderheidspartij, zelfs al heeft deze de lange lijn niet. Men zie: dammen op 45 en 50.

Zelfs 1 dam plus 1 schijf tegen een dam die op de middenlijn staat is winst. Voor wit: schijf op 15, dam op 25 en zwart moet van de lange lijn af.

Ook in Thailand bestaan er mogelijkheden om on-line te dammen, net als bij VOG checkers, maar dan in iets eenvoudiger vorm. Bovendien is het gratis. Zie de links.

 

Dam eens Thais tegen een Thai!

Nu met digitale cola- en Heineken(!)doppen: los Thaise eindspelletjes op tegen de computer (en meer)

'Pleidooi' invoeren Thaise dam

Reaction from Peter Michaelsen (in English)

Filmpje: dammen in Bangkok

 

Terug
Back
   Eric van Dusseldorp, Utrecht, 2002