Klaas Bor Lid van Verdienste KNDB

door Eric van Dusseldorp

 

Tijdens de achtste ronde van het UPDB-kampioenschap ontving DVSB-lid Klaas Bor uit handen van KNDB-voorzitter Hans Vermeulen een erepenning als Lid van Verdienste van de KNDB. Hij kreeg deze onderscheiding vanwege zijn monumentale en internationaal vermaarde Turbo Dambase, die bestaat uit een programma en een database met bijna een half miljoen dampartijen. Samen met het ‘ingebouwde’ analyseprogramma Flits en de zesstukkendatabase heeft een eigenaar van het pakket eigenlijk alles wat hij nodig heeft om partijen te analyseren en zich voor te bereiden op toernooien.

Een van de aardigheden van Turbo Dambase is dat je kunt zoeken op stellingkenmerken en op bepaalde combinaties. Wilt u weten welke slagzetten er ooit zijn uitgevoerd met de eindslag 21x5, dan geeft Turbo Dambase het antwoord in luttele secondes.

We vroegen ons af of er ooit eens een combinatie van veld 26 naar veld 50 is uitgevoerd en wel over zes stukken (want ook dat kun je opgeven!). Van de bijna 500.000 partijen blijkt dat één keer het geval geweest te zijn, in een partij tussen twee Russische matadors tijdens het kampioenschap van de USSR in 1981.

Wit: V. Bjeloritski – Zwart: W. Tsjecholew

Na het intoetsen van de juiste gegevens kwam Turbo Dambase na zo’n drie secondes uit op de diagramstand. De wereldkampioen had zojuist (19-23(?)) gespeeld. Het is niet duidelijk of hij zich echt heeft laten verrassen door de volgende combinatie: 47. 33-28, 22x44; 48. 34-30, 25x34; 49. 32-28, 23x32; 50. 31-27, 32x21; 51. 26x50!

Tsjecholew had gelukkig nog een schijf op 1. De spelers kwamen dan ook direct remise overeen.

Meer informatie over Turbo Dambase en de bestelwijze vindt u op http://www.turbodambase.nl/tdamhome.php.

Terug naar damrubrieken